x
Nargile Kömürü Üretim Aşamaları
18.10.2020

Nargile Kömürü Üretim Aşamaları

Bu yazımızda nargile kömürünün hangi malzemeden ve nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.Hindistan cevizi kabuğunu günlük hayatımızda çok fazla duymasakta bir çok alanda kullanılabiliyor. Tekstil, aksesuar, kozmetik, endüstri bunlardan bazıları. 

 

Bir diğer kullanım alanı da kömür olarak kullanımıdır. Eskiden tarımsal atık kabul edilen hindistan cevizi kabukları günümüzde işlenerek biyolojik mangal ve ya nargile kömürüne dönüştürülüyor. Hindistan cevizinden yapılan kömür sigara filtrelerinde,klimalarda,nargilede kullanılır. Nargilenin de olmazsa olmazıdır.Hindistan cevizi kabuğundan üretilen kömürün kolay yanması,kokusuz olması, nargilenin tadını bozmaması, içim süresinin uzun olması ve hiçbir ağacın kesilmemesi tercih sebepleri arasındadır. Doğa dostu olan bu kömür dünyanın en iyi kömürleri arasındadır. 

 

Hindistan cevizinin kullanıldığı alana göre kömürleştirme süreleri de farklılık gösterir.

Başlangıç olarak hindistan cevizi kabukları toplanır. Genellikle hindistan cevizinin içini işleyen fabrikalardan kabuklar tedarik edilir. Toplanan kabuklar toprağın içine açılan kuyulara doldurulup yakılma işlemi sağlanır. Kuyunun içindeki oksijen miktarı sınırlı olduğu için ateş yaklaşık yirmi iki saat sonra söner. Ateş geçince karbonlaşmış kabuklar kuyudan çıkarılıp sepetlere doldurulur. Yanma, kabukları kömüre dönüştürmüş oluyor. Çıkarılan kömürler tepe şeklinde yığılıp sönmemiş kısımlarına su sıkılır. Böylece güneş altında nemin buharlaşıp kömürlerin kuruması sağlanır.Bu işlemlerden sonra kömür şeklini almaya hazır hale geliyor.  

 

Kömür parçaları öğütücülere doldurulur. Öğütme makinelerinin içinde kömürler merdane ile ezilerek toz haline getirilir. Kömür tozu makineden sepetlerle karıştırıcıya aktarılıp iyice harmanlanması sağlanır. Karıştırıcının içine bol miktarda nişasta ve su eklenerek nişastanın tutkal görevi görerek kömürü yapıştırması sağlanır. Karışımın topak topak olmaya başlamasıyla karıştırma işlemi tamamlanır. Karışım mikserlerden tekrar sepetlere boşaltılır. 

 

Sonraki aşamada öğütücüden alınan  karışım pres makinelerine doldurulur. Pres yapışkan karışımlı kömürü istenilen şekilde çıkarıyor. Kalıp şeklinde çıkan kömürler kesilip fırınlara atılıp pişirilmesi sağlanır .Böylece ısı kömür parçalarını birbirine yapıştırıp sertleşmesini sağlayacaktır. Birçok aşamadan geçen hindistan cevizi kabukları mangalda nargilede kullanılmak üzere kömür haline gelmiş oluyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.