Nargile hazırlarken çoğu insan kömür seçimine yeterince özen göstermez. Ancak nargile kömürü içim kalitesini doğrudan etkileyen en önemli hususlardan biridir. İyi bir nargile içimi için kesinlikle doğru bir kömür seçimi yapılmalıdır. Ancak çoğu zaman sadece doğru kömür seçimide yeterli olmaz. Kömürün doğru olarak yakılması, lüle üzerine konulan kömür miktarı gibi dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır.
Kömür Miktarı
Nargile kömürü az konulduğunda yeterli olmaz tütün yanmaz ve boş hava çekmiş olursunuz. kömürü fazla koymanız durumunda ise tütün yanarak acı bir tat gelmesine neden olur.
Nargile Kömürü Nasıl Hazırlanmalıdır?
Eğer evde nargile hazırlıyorsanız ve köz yakma makineniz yoksa nargile kömürünü ocak ateşinde 5-7 dakika boyunca tamamen yanana kadar bekletin. Közleriniz hiç siyah yer kalmadan tamamen yanmalıdır. Tamamen yanmayan kömürleri nargilenizde kullanırsanız kötü bir tat oluşacaktır. Eğer bir köz yakma makineniz var ise közü makine ile yakmanız hem daha güvenli hemde daha kolay olacaktır.
Nargile Kömür Miktarı ve İdeal Ölçü
Nargileniz üzerine başlangıçta 3 kömür koyarak hızlıca tütününüzün ısınmasını sağlayarak daha sonra duman yeterli seviyede gelmeye başladığında lüle üzerindeki kömür sayısını 2 ye düşürmeniz yeterli olacaktır. Eğer acı bir yanık tadı almaya başlarsanız fazla ısıdan tütününüz yanmış demektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ise kömür sayınızı yanık tadı geçene kadar 1 e düşürmeniz yeterli olacaktır.
Nargile Kömür Çeşitleri
Genellikle piyasada 3 tür kömür vardır. Bu türler; meşe kömürü, hindistan cevizi kabuğu kömürü, sıkma kömürdür. Bu kömürler yuvarlak, küp ve parmak şeklinde olabilir. Yuvarlak şekle sahip kömürler genelde bir kimyasal katkı maddesine sahiptir. Bu sayede çakmakla dahi kolayca yakabilirsiniz. Diğer kömürler ise mutlaka bir ocak veya bir köz makinesi yardımı ile yakılabilir. Meşe kömürü diğer kömürlere nazaran daha zor yanar ancak daha uzun ömürlüdür. Hindistan cevizi kabuğu kömürü meşe kömürüne nazaran daha çabuk yanar ve bu kömüründe dayanma süresi uzundur. Sıkma kömürde ise yanma süresi kısadır ve yine yanma süresi yuvarlak kömürlere göre daha uzundur.