Nargile nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?
Nargile bir tütün içme aracıdır. Adını Farsça'da ki Hindistan Cevizi anlamına gelen "Nargil" kelimesinden almaktadır. 15. yy da hindistanda ortaya çıkmıştır. Hintlilerin hindistan cevizine pipet sokarak hint keneviri içtiği bilinir. Daha sonrasında İran da yaygınlaşmış ve Osmanlı'ya sıçramıştır.
Nargile tütünü nasıl olmalıdır?
Tütüne tadını veren şerbetidir. Bu nedenle nargile tütünü belirli aromalarla şerbetlenmiştir. Tütün ne çok yaş ne de çok kuru olmalıdır. Tütünün ideal şerbet oranına sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Lüle nasıl hazırlanmalıdır? Tütün kıyılmalı mıdır?
Tütünü lüleye ağzına kadar doldurmamalıyız. Lüle üst bölümünde bir miktar boşluk bırakılmalı ve közlerin tütüne temas etmesi önlenmelidir. Eğer tütünleriniz közlerinize çok yakın olursa tütününüz yanarak nargilenizin kötü tat vermesine neden olabilir.
Bir diğer konu olan tütünler kıyılmalı mı? sorusuna gelecek olursak aldığınız hazır tütünler genellikle ideal boyutlara sahiptir ve kıyılmasına gerek yoktur. Tütün yaprakları eğer çok büyük olursa hava deliklerini kapatır ve hava akışını önler. Çok küçük olursa da hava deliklerinden süzülür ve suya karışabilir. Ayrıca çok küçük kıyılması durumunda tütün çabucak yanabilir.
En iyi nargile aroması hangisidir?
Bu soru görecelidir ve insanların damak zevkleri birbirinden farklıdır. Bazı insanlar ekşi bazı insanlar ise tatlı sever. Bu nargile konusunda da böyledir. Kesin olarak şu yada bu tütün iyidir diyemeyiz ancak insanların büyük çoğunluğunun damak zevkine uygun tütün aromaları bulunur bunları da "
En Güzel Nargile Aromaları Hangileridir?" adlı makalemizde de anlattık buradan inceleyebilirsiniz.
En iyi kömür hangisidir? Küp kömür zararlı mıdır?
Kömür nargilenin tadını doğrudan etkileyen tütünden sonraki en önemli etkendir. Bu nedenle kömür iyi seçilmelidir. Bizim kömür konusunda önceliğimiz doğal kömürlerdir. Doğal kömürler ise pinar, meşe, marabu, prestij nargile kömürü olarak sıralanabilir.
Küp kömür diğer kömürlere nazaran daha zararlıdır. Yapay olarak sıkma yöntemi ile şekil verilir.