Nargile Camı Nasıl Yapılır?
Camın ilk ortaya çıkış tarihi, mısırlılar dönemine 400 bin yıl önceye kadar dayanmaktadır. Bu tarihten 18. yüzyıla kadar sadece lüks tüketim olarak görülen ve sadece küçük objelerin üretiminde kullanılabilen cam, 18. yüzyıl sonrasında demir ve çelik kadar popüler bir yapı malzemesine dönüşmüş, bununla birlikte artık günümüz tarihinde cam, hayatımızın her alanında kullanılan önemli bir malzeme ve ürün halini almıştır.
Bu denli hayatımızın her alanında kullandığımız ve önemli bir ihtiyaç haline gelen camın üretim süreci ise şu şekildedir. Cam ilk olarak birkaç hammaddenin su ile karıştırılması sonucu meydana gelir. Camın en temel hammaddesi ise Silis kumudur. Camın üretiminde kullanılan ve camı meydana getiren diğer maddeler ise soda külü, dolomit, kireçtaşı, feldspat ve diğer yardımcı maddelerdir. Süreç tüm bu hammaddelerin büyük bir fırında toplanması ve 1500°C’de ki bu fırında eritilmesiyle başlar. Tüm bu maddelerin eriyip birbirleriyle homojen olarak karışması sonucu erimiş haldeki cam karışımı meydana gelir. Burada ortaya çıkan cam karışımı camın artık bildiğimiz ilk halidir. Sonrasında yapılan işlem ise camın hangi alanda ve ne şekilde kullanılacağına bağlı olarak soğutulup şeklinin verilmesidir. Cam Soğutma işlemi erimiş cam karışımının likit kalay bir küvete dökülüp su ile soğutulmasıyla yapılmaktadır. Buradaki likit kalay küvet aynı zamanda kalıp görevi görmektedir. İlk Soğutma işleminden sonra cam hala 600°C sıcaklığındadır ve son halini alabilmesi için tekrar soğutulması gerekir. Burada tekrar soğutulan cam artık bildiğimiz şeffaf camın ilk ortaya çıktığı şeklidir.
Hayatımızın bir çok alanında kullandığımız cam nargile üretiminde de kullanılmaktadır. Nargile camının üretimi ise erimiş camın likit kalay küvette soğutulma işleminden sonra hala 600°C sıcaklığında iken, yaklaşık olarak 800°C ısı ile yeniden ısıtılıp şekil verilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Nargile camı, kimyasal karışım olarak diğer camlardan farklı değildir. Aradaki tek fark şekil verme yöntemidir. Nargile camını düz bir camdan ayıran bu şekil verme teknikleri ile uygulanan yöntemdir. Düz cam büyük bir merdane yardımıyla şeklini alıp soğutma işlemi uygulanırken, nargile camı üfleme tekniği ile asıl şeklini almaktadır. Şekil verme işleminde, üflemenin yanı sıra kesme, eğme ve bükme teknikleri de kullanılmaktadır. Yaklaşık 1000°C ila 1200°C sıcaklığındaki camın üfleme yöntemiyle iç boşluğu oluşturulmaktadır. Aynı zamanda bu üfleme yöntemiyle cama tam olarak istenilen şekli verilebilmektedir. Sonrasında ise cam, i̇stenilen boyutta kesilmekte ve daha küçük detaylar verilmek istenirse, bu detaylar eğme ve bükme yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Tüm bu sürecin sonunda ise istenilen şekli ve boyutuyla nargile camı ortaya çıkmaktadır.