Nargile özellikle Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve günümüze kadar pek fazla değişime uğramadan gelmiştir. Nargile basit bir tabirle tütün içme aracıdır. Kendi içerisinde pek çok fazla çeşidi vardır. İnsanlar kendi ihtiyaçlarına uygun nargileleri seçerler. Nargile ülkemizde ve hatta özellikle orta Asya'da bir gelenek ve bir kültür olarak ifade edilebilir. Tarihten günümüze kadar kültürümüzün önemli bir parçasını ifade etmektedir. Bu gün sadece Asya bölgesi ile kalmamakta Avrupada ve hatta dünyanın birçok bölgesinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsanlar dünyanın birçok bölgesinde nargilelere büyük ilgi göstermektedir.
Nargile yakın tarihimizde Ortadoğu kültürüne has bir ürün olarak görülür ancak nargilenin çıkış yeri Hindistan'dır. Nargile kökeni itibariyle farsça bir kelimedir. Nargil kelimesinin anlamı hindistan cevizi demektir. İlk nargile hindistan cevizinden yapılmıştır. Hindistan cevizi içerisi boşaltılarak üzerinde tütün yakılmış ve kamış sokularak içilmiştir. Hindistanda doğan nargile önce İran ve arap ülkelerine sonrasında ise Osmanlıya kadar uzanmıştır.
Doksanlı yıllardan sonra dahada gelişen nargileler, tütünleri içerisine aromalar eklenerek özellikle gençler tarafından daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Günümüzde yeni nesil nargileler çok daha cazibeli hale getirilerek pazarlanmıştır. Başta taşınabilir nargileler olmak üzere boyutları küçültülen ve daha modern bir görünüme kavuşan nargile artık tüm dünyada çok daha fazla tercih edilmektedir. Boyutlarının küçük olması nedeniyle hem evde hemde seyahatte rahatlıkla kullanılabilen seyahat nargileleri günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bu nargileler bir çanta vasıtası ile seyahatlerde oldukça az yer kaplayarak kolayca taşınabilmesi mümkündür. Cafeler veya farklı işletmeler ise daha büyük boyutlu nargileleri tercih etmektedirler.
Son yıllarda nargile geçmişteki popüleritesini yeniden yakalamış ve kullanımı hızla artmıştır. Buna bağlı olarak nargile satışları ve üreticileri de doğru orantılı olarak artmıştır. Sektörde kalitesi düşük ürünler çokça türemiştir. Bu nedenle nargile kullanıcılarının ürün satın alırken alacağı ürünün kalitesini mutlaka iyi araştırmalıdır.
Nargileler yapısı itibari ile 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler lüle, gövde(ser), marpuç ve şişedir. Ser diye tabir edilen kısım nargilenin genellikle metal olarak üretilmiş ana gövdesini ifade etmektedir. Bu kısım nargile takımlarına göre farklı malzemelerden üretilmiş olabilir. Örneğin cam, metal, çelik veya seramikten üretilmiş olabilir. Lüle kısmı nargilenin üst bölümünde bulunan tütün konulan bölümü ifade etmektedir. Bu bölüme tütün konularak üstüne farklı araçlar yardımıyla köz konularak tütünün ısınması sağlanır böylece burada oluşan duman çekildiğinde suyun içerisinden geçerek içicisine ulaşır. Lüleler genellikle seramik veya topraktan imal edilmektedir. Marpuç ise nargile ana gövdesine bağlı olan hortuma verilen isimdir.
Geçmişte daha çok koyun veya ceylan derisinden imal edilen hortumlar günümüzde silikoni plastik ve tek kullanımlık hortumlardan imal edilmektedir. Marpuç, kullanıcının dumanı içine çekmesini sağlayan hortum malzemeye denilmektedir. Marpuçlar özellikle değişik tütün çeşitleri ile kullanıldığından koku sindirmemesine dikkat edilmelidir. Bir önceki tütün aroması ile bir sonraki tütün aroması marpuç kısmına sinerek içim keyfinizi düşürebilir bu nedenler marpuç seçerken bu konuya dikkat edilmesi gerekir. Şişe bölümü ise nargilenin alt kısmında bulunan sürahi benzeri yapıya verilen isimdir. Cam kısım içerisinde su doldurularak lülede ısınan tütün dumanının cam şişe içerisindeki sudan geçerek marpuca oradanda içicisine ulaşır.
Nargileler genellikle yukarıda da ifade ettiğimiz yapıdadır ve genellikle yukarıda saydığımız maddelerden imal edilmektedir. Ancak üreticiler tasarımlarında ve malzeme kalitesinde ciddi değişiklikler yaparlar. Nargilenin tasarımı ve malzeme kalitesi de içim kalitesini etkilemektedir. Örneğin hava akışı iyi olmayan bir nargilenin çekimi zordur ve keyif vermez veya kaliteli bir malzemeden üretilmemiş hortum ve marpuç koku tutar ve içim kalitesinin düşürür.
Yukarıda saydığımız 4 ana bölüm dışında ise farklı nargile malzemeleri de bulunur. Bu malzemeler başlıca közlük, nargile tütünü, nargile kömürü, kömür yakma makinaları, nargile açma makinaları, soğutucu, sipsi, maşalar, tepsiler ve rüzgarlıklardır. Bunların dışında dekoratif amaçlı kullanılan şişe altına yerleştirilen ledler de vardır. Nargile malzemeleri oldukça geniş bir konudur. Sitemizde hali hazırda satışını yaptığımız nargile malzemelerine lüle ve aksesuarlar başlığından erişebilirsiniz.
Genellikle dostların bir araya toplanarak içtikleri nargile daha çok haz verir ve muhabbet erbablarının vazgeçilmezidir. Nargile severlere göre tek başına nargile içmenin verdiği haz dostlarla içilen nargilenin verdiği hazdan çok daha azdır.
Geçmişten günümüze kadar uzun bir tarihe sahip nargileler son yıllarda geleneksel tasarım ve işlemelerden bir nebze uzaklaşarak modern zamanın ihtiyaçlarına ve çizgilerine büründü. Bu değişiklik nargile severler tarafından beğeniyle karşılandı. Günümüze evrimleşen nargile yeniden popüler bir tütün içme aracı haline geldi. Eskiden kahvehanelerde içilen nargile bugün nargile kafelerde ve ev kullanıcıları tarafından hazırlanarak içilmeye başlandı. Bu ihtiyaç doğrultusunda hantal yapısından kurtularak daha küçük boyutlara sahip, daha kolay hazırlanabilen ve daha çabuk sökülüp takılabilen bir ürünler topluluğuna dönüştü.
Eskiden 60cm, 70cm boylarında döküm ve işlemeli ince bir camdan üretilen nargileler günümüzde 25cm, 30cm boyutlarında çantalı, daha dayanıklı ve daha modern çizgilere sahip ürünlere dönüştü. Böylece hem daha kolay muhafaza edilebilir hale geldi hemde çantaları sayesinde taşınabilir nargileler haline dönüşmüştür.